marți, 22 noiembrie 2011

Caş de Gutui

  • 4-5 gutui
  • 800 g zahăr la 1 kg pulpă de fruct fiert şi omogenizat
  • lămâie
  • 250-300 ml suc de mere
  • zahăr praf
Gutuile se şterg, se taie în sferturi şi se pun la fiert, cu seminţe şi cotoare cu tot, pentru că această parte a fructului conţine cea mai mare cantitate de pectină.
Când s-au înmuiat, adică după circa 30 de minute, se scot din sucul în care au fiert, reţinând 2-3 linguri de suc, se curăţă cotoarele şi se mărunţesc, până se obţine  o pastă fină. Se cântăreşte piureul de gutui şi, la 1 kg, se adaugă 800 g de zahăr şi zeama de la o lămâie. Această compoziţie se fierbe la foc mic, mestecând des, ca să nu se prindă. Este gata atunci când, dacă trecem cu lingura de lemn prin ea, rămâne o urmă, prin care vedem fundul vasului.
Se întinde apoi într-o tavă unsă, tapetată cu hârtie de copt, într-un strat de aproximativ 1 cm grosime, şi se lasă să se întărească la temperatura camerei, 1-2 zile.  Dacă vrem să grăbim procesul, în cuptor,  2 - 3 ore, la 75 de grade.
Se taie după cum dorim şi se serveşte fie la cafea, fie, decupat în forme diferite, se oferă copiilor, ca un jeleu natural, fără adaosuri alimentare sau coloranţi. Acest caş de gutui mai poate însoţi, foarte rafinat, un platou cu brânzeturi Emmentaler, Camembert sau Brie.
Tipsuri
·    Aveţi răbdare. Dacă nu  fierbe suficient, nu se va închega.
·    Se păstreaza până la Crăciun în cutii metalice, bine închise.

2 comentarii :