marți, 3 decembrie 2013

Păstrăvi cu smântână la cuptor





 După mult timp,ne bucuram de o nouă reţetă a Mioarei, specialista noastră în preparate cu peşte şi reţete din Scandinavia. 
Am gustat  si eu păstrăvii astfel pregătiti de Mioara, intr-o seara de vară, in Theoulle sur Mer, pe Coasta de Azur. Imi aduc aminte cu plăcere de acea cină, in compania unor prieteni dragi, pe terasa unei vile cu mult farmec, situată deasupra marii. Am udat păstrăvii cu un rose răcoros. Vă recomand să faceti la fel, e combinatia perfectă...

 Iată ce povesteşte Mioara:
 Această reţeta este, în mod cert, de foarte mulţi ani,  reţeta mea preferată de preparare a păstrăvilor. Am mâncat pentru prima dată păstrăvi gătiţi în felul acesta acum 25 de ani pe o insulă situată în Atlantic, lângă coasta de vest a Norvegiei. Am luat vreo 4-5 vaporaşe ferry ca să trecem peste fiorduri şi să ajungem acolo. Am vizitat o familie de norvegieni, sunt multi ani de atunci, nu imi amintesc decat vag,  o casa plina de farmec, cu un cămin din granit,  gazda noastră, un norvegian impunator, vanător si pescar, care ne-a oferit această specialitate ! 

 Este o reţetă foarte, foarte simplă! 
Eu am folosit:
  •  4 păstrăvi mai măricei 
  • 50 g unt 
  • 25 dl smântână lichidă (pentru frişcă)
 sare, piper (eu pun întotdeauna la peşte piper amestecat cu sare de lămâie - condiment din comerţ, gata preparat)
 Peştele se şterge bine cu un şervet, se sărează şi condimentează (mai mult în interior decât în exterior) şi se prăjeste rapid, cam 2 minute pe fiecare parte, în unt. Neapărat în unt, nu în ulei! Focul nu trebuie să fie foarte tare, pentru că untul se arde uşor şi gustul nu mai e bun.

Cuptorul se încălzeşte în prealabil la 180 de grade.

Se unge o formă termorezistentă cu puţin unt, se pun păstrăvii şi se toarnă deasupra smântâna. Se dă la cuptor pentru 20 de minute.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu