marți, 17 iunie 2014

Majkens tårta ( prajitură cu zmeură si bezea)










Mioara a pregătit această prăjitură delicioasă, dar, în acelaşi timp, uşoară, care se potriveşte perfect în aceste  zilele călduroase de vară.
Iată ce ne povesteşte Mioara:
Aceasta este o reţeta clasică suedeză, una din prăjiturile favorite ale suedezilor şi se pretează pentru situaţii festive. Îmi aduc perfect aminte că am mâncat-o prima dată la botezul copilului unor vecini din Lund în primii ani ai șederii noastre în Suedia. Mi-a plăcut atât de mult, încât, a doua zi, am cerut reţeta.
Sa vedem despre ce este vorba:


Ingrediente:

Pentru blatul de tort:
* 3 gălbenuşuri 
*150 g de zahăr
* 50 ml de unt topit
*210 g de făină 
* 1 pacheţel de zahăr vanilat
* 5 linguri de lapte
* 1 pacheţel de praf de copt (2-3 linguriţe)

Pentru bezea:
* 3 albuşuri,,
* 250 g de zahar tos
Un pumn de migdale albe, tăiate mărunt, sau alone, ori nuci...

Pentru umplutură:
*400 g de zmeură congelată
* 300 ml de smântână pentru frişca
* 1-2 linguri de zahăr

Un pumn de migdale albe, tăiate mărunt, sau alone, ori nuci...

Pentru umplutură:
*400 g de zmeură congelată
* 3 dl de smântână pentru frişca
* 1-2 linguri de zahăr

Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul şi cu zahărul vanilat, până când obţinem o cremă omogenă şi zahărul e perfect încorporat. Se adaugă laptele şi untul topit (răcit în prealabil, bineînţeles), amestecând încontinuu, apoi se adaugă şi făina amestecată cu praful de copt. Rezultă un aluat moale, care se întinde într-o tavă unsă bine cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.

Se bat albuşurile cu zahărul pe abur, adică vasul în care se bate albuşul se aşază deasupra unei oale în care fierbe apa - în felul acesta se obţine un albuş bătut tare, perfect pentru bezea, ce se întinde peste aluatul din tavă. Deasupra se presară migdalele sau alunele. Se coace cam 20 de minute, la 200 de grade (foc mediu).

După ce se scoate blatul cu bezea din cuptor, se taie în jumătate, în lungime. În felul acesta, vom avea un tort rectangular. Peste una din jumătăţi se pune zmeura puţin decongelată, atât cât boabele de zmeură să se poată despărţi uşor unele de altele. Deasupra se adaugă frişca bătută şi cealaltă jumătate de blat.

Prăjitura aceasta trebuie făcută cu câteva ore înainte de a fi servită, cel mai bine chiar cu o zi înainte.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu