miercuri, 5 iulie 2017

Despre gemuri, marmelade și dulcețuri

                                                
Să te apuci în secolul 21 să faci gem este de fapt un act de curaj . Vei fi privit cu mare condescendență de cei din jur. N-are ce face, are prea mult timp, vor zice unii, e total demodat,  vor zice alții, iar multe voci vor spune : e complect neeconomic. Nimic mai adevărat, luat așa , la rece...Dar capul sus ,vom demola toate aceste contraargumente pas cu pas ! 
Odată cu intrarea pe piață a zahărului gelifiant cel puțin unul din argumente, cel al pierderii de timp,  se dizolvă ca zahărul in apă.
Nimic mai ușor, dragii mei , decât să faci un gem cu acest zahăr gelifiant. Fierbi 5 minute, gata ! 
Da, se poate să nu fie economic, atâta timp cât cumpărăm fructele . Dar unde rămâne factorul plăcere ? Și unde mai pui ca știi exact ce ai băgat în borcanele acelea...vă spun asta de multe ori. Când faci un produs acasă stii exact ce ai băgat în el. Nu E-uri, nu conservanți, nu coloranti, nu întăritori de gust. 
Între timp , stiu, astfel de anunțuri sunt și pe produsele bio ambitioase..dar...unde rămâne plăcerea ? 
Plăcerea de a face ceva cu propriile mâini ? Plăcerea de a dărui un produs casnic,domestic, cum vreți ! 
Nu trebuie să se transforme în industrie ! Nici nu mai avem capacități de depozitare căci, în afară de casele vechi, casele și locuințele moderne nu mai au șpais, cum spun bănățienii, derivatizând de la Speisekammer, cămară , deci. 
Care e diferența dintre gem și marmeladă nu stiu dar am citit că , se pare industrial , în uniunea europeeană termenul de marmeladă se poate folosi doar la produsul,realizat din citrice. Marmeladă de portocale, deci si gem de caise . O fi...
Câte un borcănel de gem, sau două,  din fiecare fruct de sezon...un cadou drăguț, zic eu, cu o etichetă chic...
V-am convins !? Pe voi tinerele mele cititoare ? 
Sper din tot sufletul. Și acum, la treabă ! Dar înainte, câteva considerente generale. 
Ce avem nevoie ? 
O tingire ( ce cuvânt interesant ) L-am folosit doar pentru că sună bine :-) . Avem deci nevoie de un vas, inoxidabil sau smalțuit in care să fierbem gemul nostru. 
Fructe ( care or fi ...începem cu căpșunele, trecem prin cireșe, vișine, ajungem la caise și piersici..ca mai spre toamnă să dăm de prune, mere, pere și gutui ! 
Zahăr, de preferință gelifiant. 
Nu vă speriați de acest zahăr care face ca apa , respectiv sucul de fructe, să fie prinsă într-o structură semisolidă . Acest zahăr conține pectine. Pectinele șunt un produs perfect natural, se găsesc în toate fructele, in unele mai mult, ca de exemplu mere, gutui, în altele mai puțin, ca de exemplu lubeniță sau căpșune. 
Deci zahărul gelifiant 1:1 nu conține decât pectină, obtinută industrial din deșeuri de coji de fructe citrice, sau coji de mere , de la fabricile de suc natural. Un produs natural, deci . 
Acest zahăr e de folosit când avem cantitate egală de zahăr și fructe,  un gem dulce, sau o dulceață . Diferența între gem si dulceață, este, pe lângă cantitatea de zahăr, și că fructele la dulceață vor rămâne întregi. Culoarea cât mai naturală, timpul de fierbere scurt. Dulceața e un produs de lux. Care nici nu mai are trecere prea mare..
.Unde  sunt timpurile în care, in cămări răcoroase și întunecoase , doamne si domnițe,  serveau o cafea fierbinte și tare cu o linguriță de dulceață că doar așa era moda și la Stambul...Au trecut vremurile in care ne uitam la ce face semiluna...interesant de citit, de altfel , despre vremuri fanariote...fac acum o paranteză .
Deci, da, putem pune o cantitate egală de zahăr și fructe. Oh și ah ! Nimic mai rău decât zahărul alb, veti spune ! Bine, atunci putem folosi zahăr gelifiant 2:1 ,  vom amesteca,  1 kg , să zicem, de fructe cu 1/2 kg de zahăr. Sau zahărul 3:1 , trei părți fructe, o parte zahăr . 
Doar că zahărul nu are doar rolul de a conferi gustul dulce, cel care ne leagă și ne face să mai vrem...are și rolul de a conserva, de a nu permite mucegaiului să se inmulțeasca în prezența sucurilor de fructe, si a fructelor usor perisabile. 
Iar dacă vom folosi mai putin zahăr suntem obligati să adaugăm ceva care sa conserve. Acid salicilic, de cele mai multe ori. 
Zahărul gelifiant 3:1 , sau și cel 2:1 , conține pe lângă pectina naturală și un pic de chimie sintetică , acid citric si salicilic. 
Vă spun aceste lucruri ca să stim cum stăm. 
Eu prefer să nu trebuiască să adaug prea mult acid salicilic, folosesc de obicei zahăr 2:1 . 
Mai avem nevoie de o lămâie 
De borcane spălate și sterilizate , de asemenea și capacele. 
Spălați borcanele cu apă și detergent, clătiți bine , puteți și în mașina de spălat vase. Îndepărtați etichetele vechi, va rog, dacă nu ați cumpărat borcane noi. Și acelea, însă trebuie spălate și sterilizate. 
Incălziți cuptorul la 120-125 de grade si lăsați borcanele acolo să se usuce . Faceti asta de fiecare dată inainte de a turna gemul în borcane. Curățenia și sterilizarea vă vor garanta succesul. 
Anul acesta am luat niște borcănele de 250 g , pentru că m-am gândit că e o cantitate bună de a fi consumată in timp util fără să avem în frigider cu lunile un gem început care până la urmă , datorită umezelii, tot va mucegăi ! 
Borcane mici, capace în carouri, etichete pe care puteți scrie ce doriți, totul se poate comnda, ok, luna aia un rimel in minus :-) , și produsul final : A DO RA BIL ! 
Oare doar pentru mine ? 
Vă puteți hotări pentru un gem omogem, cu fructe tăiate marunt, fărâmițate, chiar. Sau pentru un gelee, în cazul în care veți trece prin sita zeama și pulpa, fără sâmburi, mai ales la coacăze, mure, zmeură . 
Puteți da frâu liber fanteziei combinând fructe și arome, adăugând frunze de mentă, felii de lămâie, vanilie și altele...
Iar procesul de pregătire în sine, indiferent de fruct , are următoarele etape : 
Spălăm, desâmburăm fructele, le tăiem mai mărunt sau nu, si le cântărim. Important să le cântărim în această stare ! 
                                                         


Adaugam zahărul. Precum am mai spus. O parte zahăr, două părți fructe , în cazul zahârului gelifiant 2:1 . Lăsăm să stea vreo jumătate de oră, să se dizolve parțial zahărul, fructele să lase un pic de zeamă . Punem pe foc și ne uitam la ceas din momentul în care compoziția fierbe bine. De atunci 5 minute. Indepărtăm cu o lingură spuma excesivă . 
Pregătim borcanele pe o tavă , să nu ne umplem masa de picături lipicioase. Turnăm gemul fierbinte cu grijă, și în cazul în care am atins marginea borcanului stergem cu o cârpă udă . Închidem etanș , și e bine ca pentru 10 minute să răsturnăm borcanele . 
Lipim etichetele, prescrise, dacă avem. 
Și ne lăudăm la colege a doua zi ! 
Vă doresc succes ! 


Un comentariu :

  1. Fructele se pot taia cu coaja?Multumesc pt.raspuns,vreau sa fac asortat ca pe vremuri:mere,pere,gutui!

    RăspundețiȘtergere