miercuri, 28 februarie 2018

Pui satay

                                               

Ce stim despre pui satay ? Că este o delicioasă rețetă indoneziană, cu un sos hrănitor și bogat în uleiuri vegetale nesaturate sănătoase. Un fel ce poate fi bine însoțit de orez ca fel principal dar pe care îl putem servi și ca aperitiv. Sosul de arahide însoțește frigăruile de pui, satay cum se numesc și are foarte multe variante , conform bucătăriei din Tailanda, Malaezia sau Indonezia. Există chiar o variantă olandeză , importată desigur diin coloniile olandeze din Orient.
Mie imi place bucătăria din Orientul indepartat, bogată în arome, în combinatii de dulce acru, cu lapte de cocos și ananas. 

Incercăm, eu și Arjana, caci este rețeta ei,   să facem  plăcere acelora care ne impărtășesc gusturile sau să îi convingem pe cei ce, eventual,  au niste rezerve sau sunt mai tradiționaliști :-) 
Pentru patru porții : 
Avem nevoie de 4 bucăți de piept de pui tăiat în cuburi de 2 cm 
Pătrunjel tocat 
Arahide marunțite pentru decor 
Sos de marinare 
90 ml sos de soja 
Sucul de la o lămâie 
3 linguri de ulei de floarea soarelui 
2 linguri de zahăr brun
3 căței de usturoi
3 fire de ceapă verde 
Sos Satay 
250 g de unt de arahide 
2 căței de usturoi 
175 ml de apă 
30 g de lapte cremos de cocos 
O lingură de sos de soja
O lingură de zahar brun 
O bucată de un cm de ghimbir , tăiat subțire 
O lingură de suc de lămâie 
Cayenne 
Sare 
Piper 

Pregătim marinada, amestecând sucul de lămâie cu ulei, ceapa taiată marunt, usturoi, zahăr, sosul de soja. Introducem bucațile de pui și lasăm totul la rece timp de 30 de minute . 
Avem nevoie de bețisoare pentru frigărui ,  care le introducem pentru jumătate de oră in apă fierbinte. 
Preparăm  sosul satay, încălzind  untul de arahide cu o parte din usturoi, adăugam apă, crema de cocos, sosul de soja, zaharul, ghimbirul mărunțit. Fierbem combinația pentru 2-3 minute. Adaugăm zeama de lamâie, restul de usturoi, asezonăm cu cayenne, sare și piper. La acest sos putem folosi și arahide tocate cu blenderul sau cu un mixer, și să folosim această cremă de arahide in locul produsului industrial de unt de arahide . 
Infigem bucățile de piept marinate , cam patru cinci,  în țepușe si  le plasăm pe grătar, să se rumenească bine pe ambele parți. Putem folosi și gratarul din cuptor , plasând frigăruile la cam 10 cm distanță de grătar. 
Servim frigăruile cu sos si garnisim cu pătunjel verde tocat și arahide . Ca și garnitură se potrivește orez de calitate, fiert in apă . 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu