miercuri, 11 aprilie 2018

Colac de Pasti banatean


                                                 

Dragii mei, mă bucur să vă prezint o rețetă a Anei, care în Australia păstrează tradițiile de Paști din Banat. Pentru mine o mare bucurie . Sper să vă placă și vouă . Este o minunăție de colac ! 
Retea aceasta este destul de cunoscuta in Banatul de campie. Colacul este consumat alaturi de sunca fiarta, ouale vopsite, ridichiile , ceapa verde,  de hrean și  de o rachie! 
Mancarea  traditionala dupa slujba  de Inviere.

Avem nevoie de : 

1 kg faina de paine obisnuita
50 gr drojdie proaspata
100 ml iaurt(lapte acru)
250 ml lapte
250 ml apa
3 oua
5 linguri ulei
2 lingurite sare
1 lingura zahar

Laptele si apa si uleiul  se incalzesc putin, se adaugă  lingura de zahar, drojdia si o lingura faina, se amesteca si se lasa 15 minute
Faina se pune intr-un vas  u cele două lingurite de  sare si se amesteca.  se adaugă  iaurtul, apoi drojdia si lichidele și  se framanta un aluat pana se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa la crescut 30 minute
Aluatul se imparte in doua parti. Prima  parte se imparte iar in doua.

 se ia acest sfert de aluat si se intinde in forma rotunda de 22-24 cm, 

peste se impleteste o coroana se pune pe marginea formei. In mijloc se formeaza o bila care se cresteaza in forma de cruce. Se  aseaza in mijlocul colacului, 

Se lasa la crescut 30 minute. Se incalzeste cuptorul la 200 C, se unge  colacul cu oul ramas amestecat cu  duoă linguri de lapte. 
Se coace 30 min la temperatura mare, dupa care se reduce temperatura la 180 pentru alte 15 minute
.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu